Kdo smo

Kmetija Ota se nahaja v Boljuncu pri Trstu, v bližini doline Glinščice. Tu se s strokovnostjo in zavzetostjo gojijo trte in oljke.  

 

Roberto Ota se je med prvimi v Furlaniji Julijski krajini zavedel možnosti ponovne uveljavitve in razvoja kmetjistva. V času, ko se je oljkarstvo zanemarjalo, je s svojo družino leta 1984 sadil tisoč oljčnih sadik na griču Čelo.

Roberto Ota je bil med ustanovitelji konzorcija za zaščito kraških vin s kontroliranim poreklom DOC Carso ter pobudnik širitve in vrednotenja ekstradeviškega oljčnega olja na Tržaskem.

 

Danes vodi kmetijo Robertov sin Ilija s pomočjo družine. Družinsko tradicijo je nadgradil z novimi prijemi.

 

Klet družine Ota je vse od ustanovitve leta 1993 priljubljen kraj srečanja, še posebno ob vaških praznikih in običajih.

V kleti se prirejajo tečaji obrezovanja in izvajajo se raziskave na področju agronomije in klimatologije. Obenem je kmetijsko podjetje Ota večkrat nudilo strokovno podporo pri oblikovanju diplomskih del. 

 

 

Proizvodi

Kmetijsko podjetje Ota se odlikuje predvsem po proizvodnji ekstradeviškega oljčnega olja. Gojijo se oljke vrst leccino, pendolino, leccio del corno in še zlasti belica, edina avtohtona vrsta. Na kmetiji se je ohranilo nekaj dreves vrste belica, ki so preživela pozebo leta 1929. Te so uporabili za zapis genske dediščine oljk vrste belica.

 

Kmetija se poslužuje okolju prijaznih oblik obdelovanja in gojenja dreves. Ednistvene značilnosti tal in podnebja, način gojenja dreves, njihova odpornost proti boleznim ter stiskanje oljk na dan obiranja v krajevnih torklah pripomorejo k visoki kakovosti ekstradeviškega oljčnega olja, ki vsebuje med drugim tudi veliko protioksidacijskih snovi.

 

Kmetijsko podjetje Ota se posveča tudi gojenju trt vrst malvazija, vitovska, refošk, merlot in rebula.